« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 08/01/2013

Έχω Κονδυλώματα/HPV. Τι πρέπει να ξέρω;

Θα είμαι φορέας για πάντα;
Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων και μένουμε φορείς δια βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ.έρπητας).

Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί μου ερωτικοί σύντροφοι να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη;
Εάν είναι θεραπευμένα και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι σύντροφοί σου. Ωστόσο, το ότι κόλλησες μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις δεύτερη. Γι' αυτό είναι απαραίτητο ΠΑΝΤΑ να φοράς προφυλακτικό. Άλλωστε, δεν κινδυνεύεις να ξανακολλήσεις μόνο κονδυλώματα, αλλά και πολλές άλλες αρρώστιες, όπως βλεννόρροια, σύφιλη και φυσικά HIV.

Αν είσαι γυναίκα είναι πολύ σημαντικό επίσης να κάνεις τακτικά εξέταση ΠΑΠ, γιατί τα κονδυλώματα ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού και με το στοματικό σεξ;
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, αλλά πολύ σπάνια και εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος ή στη γλώσσα.

Υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να δημιουργηθούν από μόνα τους στον οργανισμό, ή είναι καθαρά μεταδιδόμενη νόσος;
Όχι, τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΗ νόσος. Δηλαδή, μεταδίδονται, τα κολλάς από κάπου.

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος να δω εάν έχει φύγει όντως ο ιός;
Δυστυχώς άπαξ και μολυνθούμε, ο ιός δεν φεύγει ποτέ από το σώμα μας. Ο ιός μένει πάντα εκεί, σε λανθάνουσα κατάσταση στην προσβεβλημένη περιοχή. Αν για κάποιον λόγο πέσει η ανοσία σου (είτε π.χ. λόγω AIDS, καρκίνου, διάφορων φαρμάκων) είτε τοπικά (χρήση αλοιφών κορτιζόνης), ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί και να ξαναεμφανίσεις κονδυλώματα στην ίδια περιοχή. Αν πάντως είχες κονδυλώματα εξωτερικά, περιπρωκτικά, καλό είναι να γίνει και μια εξέταση του ορθού εντέρου (από γαστρεντερολόγο), μήπως έχεις και μέσα στο ορθό.

Τώρα που έφυγαν τα κονδυλώματα αλλά ο ιός υπάρχει ακόμα, μπορώ να κολλήσω κάποιον;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.

Για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων από ασυμπτωματικό φορέα τα πράγματα ποικίλουν ανάλογα με το πιο στέλεχος ("υποείδος") του ιού HPV μιλάμε. Τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα εμφανή κονδυλώματα, αν θεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Υπάρχουν όμως άλλα στελέχη πολύ πιο επικίνδυνα (αυτά που ευθύνονται για καρκινογένεση) που ΔΕΝεκδηλώνονται με εμφανή δερματική αλλοίωση (τα τυπικά κονδυλώματα). Έτσι, μπορεί να είσαι μολυσμένος και με αυτά τα στελέχη εν αγνοία σου, να μην έχεις ορατές βλάβες και να τα μεταδώσεις. Είναι αυτά τα στελέχη που φοβόμαστε για καρκίνο και πρέπει να εξεταζόμαστε (από γαστρεντερολόγο ή με PAP test).

Πάντως για να μη μεταδώσεις ότι έχεις (ή είχες) και να μην κολλήσεις τίποτα καινούργιο υπάρχει μια πολύ απλή λύση: χρησιμοποίησε πάντοτε προφυλακτικό με υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

Ποιο είναι το επικίνδυνο διάστημα να υποτροπιάσουν;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ μικρότερος.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση.

Είχα στο παρελθόν κονδυλώματα, τα οποία καυτηριάζοντάς τα, τα εξάλειψα. Είναι ασφαλές για τον σύντροφό μου να κάνω έρωτα χωρίς προφυλακτικό;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης δεν εξαφανίζεται αλλά είναι πολύ μικρότερος.

Ανακάλυψα ότι έχω κονδυλώματα. Έχω σταθερή σχέση. Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος μου να μην έχει κολλήσει τον ιό ενώ είχαμε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν ανακαλύψω ότι είχα κονδυλώματα;

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κολλήσει, αλλά γενικά τα κονδυλώματα μεταδίδονται πολύ εύκολα.

Εάν κάποιος δεν εμφανίσει κονδυλώματα μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδίδει;
Μπορεί να έχει τον ιό HPV χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Αν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα συνήθως συνιστάται καισαρική. Εξαρτάται από πού βρίσκονται.

Υπάρχει κανένα υγρό να πλένεσαι μετά το σεξ ώστε να αποφύγεις τις μολύνσεις;

Όχι, δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό υγρό για μετά το σεξ.

Υπάρχει προφυλακτικό ειδικό για πρωκτικό σεξ;

Υπάρχουν προφυλακτικά για τον πρωκτικό έρωτα, που είναι πιο χοντρά από τα συνηθισμένα, οπότε δεν σπάζουν εύκολα. Τα βρίσκεις μόνο σε εξειδικευμένα μαγαζιά και φαρμακεία που πουλούν προφυλακτικά. Είναι αυτά που συνήθως λέγονται extra-strong.

Κανονικά, πάντως, αν χρησιμοποιείς ένα προφυλακτικό καλής ποιότητας, που φυλάσσεται σε σωστές συνθήκες (όχι ζέστη, όχι κωλότσεπη), δεν είναι Ultra Thin (εξαιρετικά λεπτό), δεν το έχεις τρυπήσει με τα δόντια σου στο άνοιγμα και χρησιμοποιήσεις υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ποτέ βαζελίνη, λάδι, βούτυρο!), είναι πολύ απίθανο να έχεις πρόβλημα.

Μια γυναίκα που έχει νοσήσει από τον ιό HPV, έχει κάνει θεραπεία του προσβλημένου σημείου του τράχηλου με laser πριν 1 χρόνο. Μπορεί να μεταδώσει ακόμα τον ιό με την επαφή;

Ναι. Το ότι κάνατε αφαίρεση πριν από ένα χρόνο δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Ο/η γιατρός σας θα πρέπει να σας έχει συστήσει να κάνετε δύο εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση) προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να δει πόσο πέτυχε η θεραπεία ή μήπως χρειάζεται συμπλήρωση. Έτσι θα ξέρετε κατά πόσο μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό με τη σεξουαλική επαφή.

Είναι επικίνδυνο να κάνω έρωτα όταν πάσχω από κονδυλώματα; Πότε σταματάει να μεταδίδεται ο ιός;

Ναι, όταν έχεις κονδυλώματα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό στους ερωτικούς σου συντρόφους ακόμη και με την απλή επαφή με το χέρι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.

Για το εμβόλιο που λένε ότι κάποια στιγμή θα παραχθεί έτσι ώστε να προστατεύονται αυτοί που δεν έχουν HPV, ποια είναι η γνώμη σας;

Το εμβόλιο κυκλοφορεί ήδη και προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Προς το παρόν χορηγείται (δωρεάν) σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Δηλαδή το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από την χρήση του προφυλακτικού.

Διαβάστε ακόμη
HPV εμβολιασμός!! Συμπεράσματα μετά τα πρώτα 6 χρονιά εφαρμογής του στην Ελλάδα!!! HPV εμβολιασμός!! Συμπεράσματα μετά τα πρώτα 6 χρονιά εφαρμογής του στην Ελλάδα!!!