« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 11/11/2014

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία!



Η ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα,τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί πολύ και όλο και περισσότερες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Έτσι και στην γυναικολογία, η ρομποτική χειρουργική έχει πλεονέκτημα για τον ιατρό και για την ασθενή.
Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη τεχνολογία που εφαρμόζεται, από το 2006, και στην Ελλάδα. Η χρήση του ρομπότ στη χειρουργική εγκρίθηκε από το αμερικανικό FDA ΤΟ 2005. Το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το da vinci. Το πρώτο μηχάνημα το Standard ήρθε το 1999, το SI το 2009 και το τελειότερο και τελευταίας τεχνολογίας είναι το Da Vinci S Hi Definition.
Το  παρέχει Da Vinci S Hi Definition καλύτερη ανάλυση της τρισδιάστατης εικόνας χειρουργικού πεδίου, ψηφιακό zoom,  με αποτέλεσμα περισσότερη ευχέρεια κίνησης των εργαλείων μέσα στο σώμα της ασθενούς, διεύρυνση του χειρουργικού πεδίου κατά 20% και τέλος, έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στη χειρουργική κονσόλα με υπερηχοτομογράφο, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ειδικότερα, στη γυναικολογία μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων, η ολική υστερεκτομή, η ενδομητρίωση, οι κύστεις ωοθηκών, αλλά και ο καρκίνος της μήτρας, μπορούν πλέον να γίνονται με τη χρήση του ρομπότ.
Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα:
τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και
το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετείται η κάμερα και 3 εργαλεία και το μηχάνημα προσαρμόζεται στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα.

Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο, μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Ρομποτικά μπορούν να χειρουργηθούν οι εξής γυναικολογικές επεμβάσεις:
  • Κύστεις ωοθήκης
  • Υδροσάλπιγγα
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Ινομυώματα
  • Ενδομητρίωση
  • Αφαίρεση μήτρας - Ολική ή μερική υστερεκτομή
  • Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
  • Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
  • Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

Τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή:
  • Προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα χάρη στις πολύ μικρές τομές στη κοιλιά, παρέχοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου
  • Ελάττωση των απωλειών αίματος
  • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος)
  • Σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων

Έτσι η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται σε 24 ώρες ακόμα και στα μεγάλαχειρουργεία, με δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα μέσα σε 3-4 μόλις μέρες.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ρομπότ για τον χειρουργό -γυναικολόγο:
  • Σε αντίθεση με τη δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση, στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίδει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας.
  • Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις, όπως ακριβώς και το ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτη ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού.
  • Η εικόνα είναι τρισδιάστατη και ο χειρουργός έχει καλύτερη αίσθηση του χειρουργικού χώρου και βλέπει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κι ευκρίνεια τους ιστούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι πολύ πιο ακριβείς και ο χειρουργός να είναι πιο ξεκούραστος, ακόμη και μετά από πολύωρες επεμβάσεις, αφού είναι καθιστός. Άλλωστε τα ρομποτικά εργαλεία μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες κινήσεις με καλύτερες γωνίες από ότι το ανθρώπινο χέρι.
  • H τοποθέτηση των ραμμάτων γίνεται με μεγάλη ευκολία και ακρίβεια.
  • To ρομπότ προκαλεί εξάλειψη του φυσικού τρόμου του χειρουργού, μέσω ηλεκτρονικού φίλτρου.

Οι προοπτικές της ρομποτικής χειρουργικής
Ο ρομποτικός χειρουργός πρέπει να είναι γνώστης τόσο της λαπαροσκοπικής όσο και της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής.

Το σύστημα δεν υποκαθιστά τη γνώση του χειρουργού, απλώς του δίνει περισσότερα εργαλεία και λύσεις για ένα πιο περίπλοκο περιστατικό.
Τα μειονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι το υψηλό κόστος του μηχανήματος και το κόστος των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται.

Το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής διαφαίνεται λαμπρό. Φανταστείτε τον ασθενή να βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και το χειρουργό να χειρουργεί μέσω δικτύου από άλλο χώρο, από άλλη πόλη ή και από άλλη χώρα (remote surgery)...


Διαβάστε ακόμη
Το Περίνεο πριν, κατά την διάρκεια του τοκετού, μετά τον τοκετό, όλα σα πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!!! Το Περίνεο πριν, κατά την διάρκεια του τοκετού, μετά τον τοκετό, όλα σα πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα!!!

Σχετικά