« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 07/01/2013

Η πρώτη επίσκεψη στον Γυναικολόγο

Εισαγωγή
Η φροντίδα της γυναικείας υγείας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ηλικίες. Τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο είναι σημαντικές για όλες τις γυναίκες που έχουν ή θέλουν να έχουν σεξουαλικές επαφές.  Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους μία φορά τον χρόνο.
Οι νέες κοπέλες που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να έχουν σεξουαλικές επαφές μπορεί να επωφεληθούν από μια επίσκεψη ή συνάντηση με έναν γυναικολόγο για θέματα σεξουαλικής ενημέρωσης και αντισύλληψης.  
Η γυναικολογική εξέταση είναι μία διαδικασία που πολλές γυναίκες φοβούνται την πρώτη φορά.
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στον γυναικολόγο καθώς και την προετοιμασία σας πριν απο την επίσκεψη.

Προγραμματισμός πριν την επίσκεψη
Όταν αποφασίσετε να κανονίσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας, να βεβαιωθείτε ότι η επίσκεψή σας θα είναι κατά τα μέσα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Μόλις το ραντεβού έχει προγραμματιστεί να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, την χρήση ταμπόν και κολπικών ντους δύο ημέρες πριν.
Καλό θα ήταν να σκεφτείτε και να γράψετε σε ένα χαρτί μία λίστα ερωτήσεων που έχετε προς τον γυναικολόγο σας καθώς κατά την επίσκεψη θα τις ξεχάσετε όλες. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους, πιστέψτε με!

Την ημέρα της επίσκεψης δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα το ειδικό. Κάντε ένα ντους με νερό και απαλό σαπούνι, αποφεύγοντας ειδικές κρέμες γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.  Καλό θα ήταν να φορέσετε βολικά ρούχα.

Χρήσιμες οδηγίες
Καλό θα ήταν πριν από την πρώτη σας επίσκεψη:
να γνωρίζετετην ηλικία που σας ήρθε για πρώτη φορα η περίοδος και πως ήταν, εάν ήταν τακτικές οι επόμενες και την διάρκεια τους.
να γνωρίζετε την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου, και,
να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις περιόδους του τελευταίου έτους (προαιρετικά)

Κατά την επίσκεψη
Πρίν απο την εξέταση ο ιατρός σας θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις κατά την λήψη του  ιστορικού, μερικές από αυτές θα είναι πολύ προσωπικές και μπορεί να σας φανούν αδιάκριτες. 

Είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στον ιατρό σας και να μην αποκρύπτετε πληροφορίες (π.χ κάπνισμα, προηγούμενες εγκυμοσύνες, χρήση απαγορευμένων ουσιών κλπ).  Επίσης είναι σημαντικό ο ιατρός σας να γνωρίζει εάν έχετε σεξουαλικές επαφές. 

Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν προηγούμενες ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και πληροφορίες για ασθένειες που έχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά.  Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς ότι ερωτήσεις θέλετε.

Μετά την λήψη του ιστορικού έρχεται ή ώρα της κλινικής εξέτασης.  Ο ιατρός σας θα σας κατευθύνει στο εξεταστήριο και θα σας δώσει χρόνο να αλλάξετε σε κάποιο ειδικό χώρο ή πίσω απο ένα παραβάν.  Θα έχετε την δυνατότητα να ουρίσετε και θα έχετε στην διάθεσή σας μία μπλούζα ή ένα σεντόνι για να καλυφθείτε. 

Όταν είστε έτοιμες θα σας ζητηθεί να καθίσετε στην γυναικολογική καρέκλα και να ακουμπήσετε τα πόδια σας στα ειδικά υποπόδια.  

Φυσική εξέταση και εξέταση των γεννητικών οργάνων.
Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει την ψηλάφηση των μαστών για τον έλεγχο τυχόν ανωμαλιών, την ψηλάφηση της κοιλιάς και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Ο ιατρός κατά την διάρκεια της εξέτασης θα φοράει λάτεξ γάντια. Η περιοχή του αιδοίου θα πρέπει να εξετάζεται  για τυχόν παθολογικά ευρήματα ή συμπτώματα.

Σε γυναίκες/κοπέλες μικρής ηλικίας που δεν έχουν αρχίσει ακόμα σεξουαλικές επαφές δεν είναι απαραίτητη η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση και η εξέταση του τραχήλου εάν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα και η ασθενής δεν αναφέρει συμπτώματα.

Στις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές θα γίνεται η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση και η εξέταση του τραχήλου καθώς και η λήψη κολπικών επιχρισμάτων και τεστ ΠΑΠ εάν υπάρχουν ενδείξεις.

Εξέταση τραχήλου και κόλπου
Σε αυτό το στάδιο ο ιατρός βάζει έναν κολποδιαστολέα μέσα στον κόλπο για να ελέγξει για ανωμαλίες όπως διαβρώσεις, κύστες και ερεθισμούς στα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο της μήτρας. 

Κατά την διάρκεια της εξέτασης καλό θα ήταν να χαλαρώσετε τους πυελικούς μύες και να παίρνετε βαθιές αναπνοές με σταθερό ρυθμό. Εάν αισθανθείτε πόνο να το αναφέρετε στον ιατρό σας. 

Σε μερικές περιπτώσεις ο γυναικολόγος σας πριν από την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα θα βάλει ένα δάκτυλο στον κόλπο για να βρει την θέση του τραχήλου, της μήτρας και την γωνία του κόλπου. 

Σε αυτή την φάση γίνεται η λήψη επιχρισμάτων κολπικού υγρού και το ΠΑΠ τεστ.  Αυτά δεν είναι επίπονα αλλά μπορεί να προκαλέσουμ την απώλεια μικρής ποσότητας αίματος η οποία δεν είναι καθόλου ανησυχητική.  

Στην συνέχεια ο ιατρός θα βγάλει τον κολποδιαστολέα από τον κόλπο με απαλές κινήσεις.  Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης και αφαίρεσης του κολποδιαστολέα δεν θα πρέπει να αισθανθείτε πόνο αλλά μόνο μία ενόχληση.  
Υπάρχουν διάφορα μεγέθη κολποδιαστολέων (μικρό, μεσαίο και μεγάλο)  και ο  ιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο μέγεθος για εσάς.

Αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση
Κατά αυτή την εξέταση ο ιατρός αφού θα χρησιμοποιήσει ένα λιπαντικό ζελέ σε δύο δάκτυλα (δείκτης και παράμεσος) θα τα βάλει στον κόλπο.  Το άλλο χέρι θα το ακουμπήσει στην κοιλιά, στην περιοχή πάνω από την ηβική χώρα προκειμένου να ψηλαφίσει την μήτρα, τις ωοθήκες και την πυελική χώρα και να ελέγξει για τυχόν πρήξιμο ή αυξήση του όγκου αυτών των οργάνων.

Με την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση τελειώνει η κλινική εξέταση και εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει γυναικολογικός υπέρηχος.  
Μία απλή γυναικολογική εξέταση δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά.
Με το τέλος της εξέτασης ο ιατρός θα αποχωρήσει από το εξεταστήριο αφήνοντάς σας χρόνο να ντυθείτε και να επιστρέψετε στον χώρο του γραφείου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση του υπερήχου δεν μπορεί να εξαλείψει την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση.  
Με τον υπέρηχο μπορούμε να “δούμε” αλλαγές στην μορφολογία των γεννητικών οργάνων αλλά με την γυναικολογική εξέταση μπορούμε να έχουμε άλλου είδους πληροφορίες όπως άλγος, κινητικότητα οργάνων και την υφή πιθανών ανωμαλιών.  

Μετά την εξέταση
Μετά την εξέταση μπορείτε να κάνετε περαιτέρω ερωτήσεις για τα κλινικά ευρήματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της εξέτασης θα τα συζητήσετε με τον ιατρό σας μετά από μερικές ημέρες (αυτό το διάστημα διαφέρει ανάλογα με τις εξετάσεις)

Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια θεραπεία πριν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο ιατρός σας θα σας δώσει μια συνταγή με λεπτομερείς οδηγίες. Επίσης ο ιατρός σας θα σας δώσει πληροφορίες για τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης εάν χρειάζεστε.

Μην διστάσετε ή μην ξεχάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχετε πριν φύγετε.  Εδώ θα σας φανεί πολύ χρήσιμη η λίστα με τις ερωτήσεις που σας πρότεινα πιο πάνω. 

Ο ιατρός σας είναι στην διάθεσή σας για να σας βοηθήσει και να σας δώσει ότι πληροφορίες χρειάζεστε.  
 
Συμπερασματικά
Όπως βλέπετε δεν υπάρχει ουσιατικός λόγος να φοβάστε την πρώτη γυναικολογική εξέταση.  Αν εξακολουθείτε να έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες μη διστάσετε να συζητήσετε με τις φίλους σας, την αδελφή σας ή τη μητέρα σας, καθώς δεν υπάρχει τίποτα ενοχλητικό γι' αυτό.
Και αφού θα έχετε κάνει την πρώτη γυναικολογική σας εξέταση, θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό ή άβολο αλλά αντίθετα είναι πολύ κατατοπιστική και σημαντική για κάθε γυναίκα.


Διαβάστε ακόμη
Πτώση του αιματοκρίτη και αναιμία στην εγκυμοσύνη! Πτώση του αιματοκρίτη και αναιμία στην εγκυμοσύνη!