Γυναικεία ακράτεια ούρων

Ακράτεια των ουρών ονομάζεται η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να συγκρατήσει τα ουρά του, και παρά τη θέληση του, τα αποβάλλει στο περιβάλλον. Η ακράτεια μπορεί να αφορά σε μικρή ποσότητα ουρών, πχ Λίγες σταγόνες το 24ωρο η σε πλήρη απώλεια του έλεγχου (συνεχείς ακράτεια),οπότε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο.

Φυσιολογικά κάθε άνθρωπος, μετά το πρώτο έτος της ηλικίας, αρχίζει σταδιακά να ελέγχει τα ουρά του. Αυτό γίνεται με την παράλληλη ωρίμανση διάφορων κέντρων του νευρικού του συστήματος και την εκμάθηση του σωστού τρόπου ούρησης από τους κηδεμόνες του. Πολύ συχνά η εγκράτεια διαταράσσεται από ποικίλα αιτία και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες, αφορά και τα δυο φύλλα, μπορεί να έχει μόνιμο η παροδικό χαρακτήρα και συνήθως υποκρύπτει κάποια παθολογική κατάσταση. Μέλημα του ουρολόγου είναι η αποκάλυψη του αίτιου και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΕΙΔΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ

Α) Ακράτεια από προσπάθεια (Stress incontinence)
Είναι το είδος εκείνο, όπου το άτομο διαπιστώνει απώλεια των ούρων από την ουρήθρα του, όταν κάποια αιτία (βήχας, γέλιο, φτέρνισμα, πήδημα από ύψος, σήκωμα βάρους κτλ.)αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη. Είναι το συχνότερο είδος ακράτειας ούρων στις γυναίκες και έχει σχέση με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους, ενώ στις γυναίκες συντελεί η χαλαρότητα των γενετικών οργάνων και το επίπεδο των οιστρογόνων τους, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Β) Ακράτεια ούρων από έπειξη (Urge incontinence)
Στο είδος αυτό το άτομο ξαφνικά αισθάνεται έντονη την επιθυμία για ούρηση, συνήθως χωρίς εμφανή λόγο. Δεν προλαβαίνει να μετακινηθεί ως την τουαλέτα ούτε να συγκρατηθεί και διαπιστώνει ότι του "φεύγουν" τα ούρα. Το γεγονός οφείλεται σε έντονες ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης, η οποία ονομάζεται ανάλογα με το αίτιο, ασταθής ή υπεραντανακλαστική ή γενικά, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Τα αιτία μπορεί να είναι νευρολογικά (κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα),να αφορούν τις ίδιες τις λείες μυϊκές ίνες της κύστης, να έχουν σχέση με μια φλεγμονή ή ακόμη να είναι και άγνωστα (ιδιοπαθής αστάθεια της κύστης).

Γ) Μεικτού τύπου ακράτεια των ούρων (Urge και Stress incontinence)
Πρόκειται για συνύπαρξη των δύο παραπάνω καταστάσεων. Το είδος αυτό απαντά συχνότερα στις γυναίκες.

Δ) Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση (overflow incontinence) Στην περίπτωση αυτήν η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο, την παραμικρή αύξηση της ποσότητας τους.Συχνότερα αίτια είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος από μεταβολικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) ή από νευρολογικά αίτια και η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, όγκος κοντά στην ουρήθρα, λιθίαση κύστης κτλ.)
Το είδος αυτό της ακράτειας είναι σπάνιο στις γυναίκες.

Ε) Ακράτεια ούρων από δυσκινησία (Disability incontinence)
Υπερήλικα άτομα και άτομα που κάθονται σε αναπηρικές καρέκλες με ορθοπεδικά ή χρόνια νευρολογικά προβλήματα (γεροντική άνοια, νόσος του Parkinson, νόσος του Alzheimer κ.τ.λ.) αδυνατούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα όποτε χρειαστεί. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μόνιμη διαφυγή ούρων.

Στ) Παροδική ακράτεια των ούρων (transient incontinence)
Οφείλεται σε παροδικά αίτια όπως η λήψη κάποιου φαρμάκου, η φλεγμονή, η αναγκαστική ακινητοποίηση η δυσκοιλιότητα, το άγχος κτλ. και σύντομα παρέρχεται.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η ηλικία του ατόμου, το ιατρικό του ιστορικό (π.χ. πολλοί φυσιολογικοί τοκετοί, λήψη φαρμάκων, εγχείρηση στην περιοχή, άλλο συνοδό νόσημα κτλ.), η συμπτωματολογία και ο τρόπος απώλειας των ούρων, μπορούν να καθορίσουν από την αρχή το είδος της ακράτειας, όταν το πρόβλημα αφορά σε παιδιά ή εφήβους και παρατηρείται ιδίως κατά το βαθύ νυκτερινό ύπνο, τότε πιθανότατα πρόκειται για τη νυκτερινή ενούρηση. Η κατάσταση αυτή, που έχει και κληρονομική επιβάρυνση, πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλα αίτια ακράτειας των ούρων. Συνήθως είναι αυτόματα ιάσιμη με την πάροδο της ηλικίας, αν και σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε,τόσο το παιδί, όσο και το περιβάλλον του με διάφορες οδηγίες, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Η φυσική εξέταση του ασθενή επισκόπηση και ψηλάφηση των γεννητικών οργάνων, αδρή νευρολογική εξέταση κτλ.)και η μέτρηση του υπολειπόμενου ποσού των ούρων με λεπτό καθετήρα, δηλαδή των ούρων που μένουν μέσα στην κύστη μετά από μια ούρηση, αποτελούν το επόμενο βήμα. Ανάλογα με την περίπτωση οι παρακάτω εξετάσεις συμπληρώνουν τη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος:
  • Στρες τεστ:Ενώ η κύστη περιέχει κανονική ποσότητα ούρων, το άτομο καλείται να βήξει μερικές φορές δυνατά. Παράλληλα, ο γιατρός παρατηρεί τυχόν αποβολή ούρων από την ουρήθρα.
  • Ανάλυση ούρων: Γίνεται για τον έλεγχο πιθανής ουρολοίμωξής.
  • Εξετάσεις αίματος: Ελέγχονται το σάκχαρο του αίματος (τυχόν σακχαρώδης διαβήτης),η κρεατινίνη (επίπεδο νεφρικής λειτουργίας), καθώς επίσης και άλλες βιολογικές ουσίες.
  • Υπερηχογράφημα: Εξετάζονται οι νεφροί, οι ουρητήρες, η κύστη και η ουρήθρα για πιθανή διάταση ,απόφραξη, λιθίαση ή άλλη ανωμαλία.
  • Ουρηθροκυστεοσκόπηση:Ένας σχετικά λεπτός μεταλλικός σωλήνας, το κυστεοσκόπιο ,που έχει ειδικό φακό, γεμίζει την κύστη με νερό,ενώ επιτρέπει στον ουρολόγο να ελέγχει εσωτερικά την ουρήθρα και την κύστη.
  • Ουροδυναμικός έλεγχος:Με ειδικές τεχνικές μετρούμε τις διάφορες πιέσεις που αναπτύσσονται στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τόσο κατά τη φάση πλήρωσης (καθώς εμείς τη γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό),όσο και κατά τη φάση της ούρησης. Υπάρχουν και περισσότερο εξειδικευμένες μέθοδοι για τη διερεύνηση περίπλοκων καταστάσεων, όπως η ηλεκτρομυογραφία των μυών του πυελικού εδάφους, η δημιουργία προκλητών δυναμικών και ο έλεγχος αντανακλαστικών κτλ.

Tι είπαν για ‘μένα

Maria Ntavarinou
        Εμείς χρωστάμε στον Άρη ευγνωμοσύνη` χάρη στη δική του παρουσία, την πείρα και τη γνώση του, χαιρόμαστε εδώ και ένα χρόνο...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί