« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 21/02/2013

Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!!

     
Αποφάσισα να γράψω κάτι τέτοιο, γιατί ίσως βοηθήσει τις μέλλουσες μαμάδες, αλλά και εμάς τους μαιευτήρες, τις μεν πρώτες για μια επιλογή που τους ταιριάζει περισσότερο, και εμάς οδηγώντας μας σε μια ποιο συναισθηματική και ανθρώπινη προσφορά υπηρεσιών, μέσα από τις απαιτήσεις των ίδιων των γυναικών! Η εύρεση του κατάλληλου γιατρού για σας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ιδανικά, θέλετε όλες ένα γιατρό που να  σας βλέπει σαν συμμετέχουσα κατά τη διάρκεια του τοκετού, όχι σαν έναν ασθενή. Πριν επιλέξετε κάποιον από μας καλό είναι να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Συζητήστε με φίλες,γυναίκες που είχαν την εμπειρία του τοκετού, για το τι και το πώς, τι ένιωσαν με τον γιατρό τους, πως τις αντιμετώπισε, πως στάθηκε στα δύσκολα, αν υπήρχαν!

Περιορίστε την λίστα σας σε κάποιους γιατρούς και στη συνέχεια να κάντε ένα αναγνωριστικό ραντεβού για να τους δείτε και να τους μιλήσετε από κοντά. Βεβαιωθείτε ότι οι οικονομικές τους απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό σας.

Επισκεφτείτε δυο, τρεις γιατρούς που θα επιλέξετε έχοντας μια λίστα με σημαντικά ερωτήματα που θέλετε να ρωτήσετε. Συζήτηση στο προσωπικό γραφείο, όταν φτάσετε στο ραντεβού. Ρωτήστε αν απαντά ο ίδιος στα τηλέφωνα η μεταφέρονται από κάποια γραμματέα η κάποια μαία, σχέδια διακοπών, μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα ασφαλιστικά προγράμματα, τις συνεργασίες με τα μαιευτήρια, και το βασικότερο απ' όλα πως βλέπει την γυναίκα, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, ζητήστε να μάθετε αν ο ίδιος είναι εκεί καθ' όλη την διάρκεια του τοκετού, ή καλύπτεται από κάποιες μαίες.

Αν υπάρχει χρόνος, να συνομιλήσετε με μέλλουσες μητέρες στην αίθουσα αναμονής για να πάρετε μια αίσθηση της φιλοσοφίας για τη γέννα του γιατρού.

Καθώς βγαίνετε από τη συνέντευξη, βεβαιωθείτε ότι είχατε μια πλήρη ενημέρωση και ότι δεν υπήρχαν σημεία που αμφιβάλλετε. Θέλετε και πρέπει  να ξέρετε πώς αυτός ο γιατρός προσεγγίζει τη γέννηση, καθώς και το πώς ο γιατρός διαχειρίζεται τη γέννηση. Είναι γέννησης μια υγιή, φυσιολογική διαδικασία; Ή μήπως ο γιατρός είναι άκαμπτος και υπερβολικά τεχνικός ή ιατρικός στη συζήτηση και  τη φιλοσοφία; Ψάξτε για μια ισορροπία μεταξύ των φυσικών μεθόδων ελέγχου του πόνου και την ιατρική διαχείριση, καθώς και υποστηρικτική παρουσία.

Να είστε ευέλικτες. Μερικές φορές, το απροσδόκητο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας. Επιλέξτε ανθρώπους –γιατρούς, τολμηρούς αλλά και μετρημένους…, ανθρώπινους αλλά και επιστημονικούς… γιατρούς που τα πτυχία τους είναι τα δικά τους σκαλοπάτια προς την επιστημονική τους ανέλιξη και όχι στρατιωτικά παράσημα προς επίδειξη. Μάθετε για την εγκυμοσύνη και για τον τοκετό όσα μπορείτε παραπάνω, έτσι ώστε να έχετε θέση και άποψη, όχι στην ιατρική καθοδήγηση, αλλά στο συναισθηματικό κομμάτι και το κομμάτι διαχείρισης.

Η σχέση μαιευτήρα – εγκύου είναι ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και σαν τέτοιο πρέπει να το βλέπουν και τα δυο μέρη. Τέλος όταν επιλέξετε τον μαιευτήρα σας, εμπιστευτείτε τον!!! όχι πάντα άκριτα, αλλά με πολλές ερωτήσεις,περιμένοντας πάντα μεγάλες ακούραστες απαντήσεις.

Δεν ξέρω αν έκανα καλά, που τα έγραψα όλα αυτά, νομίζω όμως ότι μάλλον έκανα καλά!


Tι είπαν για ‘μένα

ΤΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΝΑΝΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕς ΣΤΙΓΜΕΣ….ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί